Stilte na de storm

Alles is mooier als de zon schijnt. Zeker als de dag ervoor een storm woedde. Het zijn deze contrasten die het leven voelbaar maken. Die ervoor zorgen dat je nooit enkel vlakheid ervaart, maar ook het intense. Intense emoties.

In 2019 deed ik de Vipassana 10-daagse. In het kort ga je dan 10 dagen lang 10 uur per dag mediteren. Mensen verklaarden mij voor gek. En eerlijk gezegd vond ik het zelf ook een beetje spannend. Je mobiel inleveren en geen internet, tv of boeken. Gewoon het leven ervaren zoals het is (en dat was daar niet zo veel).

Het viel me 100% mee. Mijn mobiel miste ik niet. De intense emoties die herinneringen met zich meebrachten, vlakten af. Veel meditaties of boeddhistische denkwijzen zijn toch gericht op het onthechten. Dus ook dat je niet te veel hecht aan geluk, of de dingen die je een intens gelukkig gevoel geven. Want hechten gaat hand in hand met teleurgesteld worden: niets is immers blijvend. In de Vipassana noemen ze dit principe Annica. De grap is natuurlijk dat mensen die de Vipassana doen, stiekem juist een intens gevoel zoeken. Namelijk een intens gevoel van vrede. Je kunt de mens in je kennelijk nooit helemaal uitschakelen. 

Misschien voel ik daarom weerstand bij het dogmatische ‘gij zult niet hechten aan emoties’. Want ben ik niet hier op de wereld om als mens emoties te ervaren? Die af en toe intens zijn maar ook die contrasten opleveren die het leven boeiend maken? Emoties zijn ook richtingwijzers; ze geven aan wat voor jou wel of niet klopt. En dan besef ik dat emoties goed zijn, zo lang je er niet aan verslaafd raakt en wel in je achterhoofd houdt dat alles verandert. Zolang je er niet door overmand raakt, hoewel ook dat je heel menselijk maakt. Acceptatie is misschien wel de belangrijkste regulator als het gaat om emoties.

Ik ben van de middenweg geloof ik. Over het algemeen een kalme rots zijn met af en toe een uitspatting. Een storm. Zodat de zon daarna extra warm voelt en ik die warmte vredig door mag geven. Of de mijmeringen door kan geven die de storm mij bracht. Bij deze.

Fijne zaterdag iedereen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *